Coöperantentuin

Eoly Coöperatie investeerde in 2017 in haar eerste windturbine in Halle. Naast de mogelijkheid om particulieren mee te laten investeren wil Eoly Coöperatie haar groen engagement extra kracht bijzetten door de aanleg van een park voor onze coöperanten. Coöperanten kunnen er genieten van de natuur en het zicht op hun windturbine én we dragen ons steentje bij voor de bevordering van de biodiversiteit. Hernieuwbare energie en natuur gaan namelijk hand in hand.

Aanplanting

Door de toenemende druk op de natuur door o.a. verstedelijking worden de biotopen voor insecten, vogels en zoogdieren alsmaar kleiner en treedt er versnippering van natuurgebieden op. Om opnieuw te zorgen voor meer leefruimte, verrijking van de aanwezige natuur en aansluiting met beschermde natuurgebieden, wil Eoly Coöperatie in de buurt van haar windturbine ruimte creëren voor meer natuur met de aanleg van een zelfpluktuin.

Voor de aanplanting ervan is erbewust gekozen voor inheemse soorten. Zo werd er rond het 2800 m² grote park een gemengde haag bestaande uit haagbeuk, meidoorn en veldesdoorn aangeplant. Deze haag biedt een prima broedplaats voor verschillende vogelsoorten zoals de merel en de heggenmus.

Het park zal ook de mogelijkheid bieden om er fruit te plukken. Er werden 3 appel- en 3 perenbomen én 30 fruitstruiken (framboos, aalbes, stekelbes en blauwe bes) aangeplant. Het fruit mag je als bezoeker vrij plukken. Vlak naast al dat gezond lekkers zaaien we een bloemenweide bestaande uit éénjarige, tweejarige en vaste planten. Je zal er onder meer het duizendblad, de gele ganzebloem, de ruige leeuwentand en de blaassilene zien bloeien.

Insectenhotel

Wie aan bloemen denkt, denkt ook aan bijen, wespen en andere nuttige insecten. Ook zij krijgen onderdak in het coöperantenpark. De leerlingen van het Bijzonder Secundair Onderwijs van Don Bosco Halle lasten en timmerden een prachtig insectenhotel in elkaar. Bijen en wespen vormen een belangrijke schakel in onze voedselketen doordat ze zorgen voor de bestuiving van bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen.  Nestgelegenheden voor deze dieren worden schaars, vandaar dat ze onze hulp goed kunnen gebruiken. Ook lieveheersbeestjes, gaasvliegen en vlinders zijn welkom!

Wandeling

Voor onze coöperanten en andere natuurliefhebbers stippelden we een leuke wandeling (5 km) door de Elbeekvallei uit. Ook aan de kids werd er gedacht! Zij kunnen tijdens de wandeling op zoek naar speciale plekjes en gebouwen dankzij onze fotozoektocht.

Download hier de wandeling én de fotozoektocht!

 

Adres coöperantentuin: Pachtersweg (op 500 meter van huisnummer 150), 1500 Halle

 

 

image_50436097.jpg